Parkslide

Vi har fått in en larmrapport om växten Parkslide. Läs nedan och bedöm själva.

p1130269.jpg (14764 klick)

Det finns flera bestånd av Parkslide, vilket kan bedömas som synnerligen allvarligt.

Om ni inte redan känner till den är det en extremt invasiv och svårutrotad växt som kan växa genom betong, murar, golv och fasader. Den ser ut som bambu och får vita blommor på hösten. 

I England har det gått så långt att det inte går att sälja en fastighet med Parkslide på eller i direkt anslutning till tomten samt att det är straffbart att plantera eller inte aktivt bekämpa den. Inom en snar framtid ser det ut så här i Sverige också. Här är den fortfarande ganska okänd men jag har nyligen sett fler och fler nyhetsinslag och artiklar om den vilket fått mig att bli mycket bekymrad.

Se

1. den här tråden på byggahus  https://www.byggahus.se/forum/tradgard-allmant/235412-varning-o-kopa-hus-tomt-med-parkslide.html,

2. det här nyhetsinslaget  https://www.youtube.com/watch?v=Yu-Y68W4K5Y

samt se 

3. bilder på skador https://www.google.se/search?q=japanese+knotweed+damage den kan orsaka.  

Den sprider sig snabbt så flera tomter i närheten är idag hotade av Parksliden om vi inte agerar nu.

De mest effektiva sätten att få bort den är att gräva bort den, flera meter djupt och många meter utanför beståndet, och därefter injicera koncentrerad glyfosat/roundup i stammarna varje höst. Kontaminerade bortgrävda jordmassor måste hanteras av återvinningscentral. Med bra förutsättningar kan den utrotas efter 5 år kontinuerlig bekämpning. Stör man den på annat sätt som att klippa ner den eller rycka upp den sprider den sig bara ännu snabbare.

 

Skicka e-post till heimdal-skogsbacken@telia.com med frågor eller kommentarer om den här webbplatsen.
Senast ändrad: 22 augusti 2016